Водещи новини

Въпреки страха, има надежда, убедена е носителката на наградата „Сахаров”

На официална церемония вчера в Страсбург на 16-годишната пакистанка Малала Юсуфзай бе връчена наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2013 г. Младата пакистанка получи наградата на Европейския парламент заради активната си борба за даване на възможност на момичетата да посещават училище.

Тя преживява опит за убийство от страна на талибаните миналата година. Това съобщава сайтът на Европейския парламент.
В речта си пред Парламента младата пакистанка е посочила, че силата на една страна не следва да се измерва чрез въоръжението на нейната армия, а чрез броя образовани хора. Тя се е застъпила за децата, които не посещават училище: „Тези деца не искат айфон, Х-box, Плейстейшън или шоколад. Те просто искат книга и химикалка”, е казала Малала Юсуфзай, заявявайки: „Въпреки бедността, липсата на свобода, страха и тероризма има надежда, защото ние, всички тук, сме обединени, за да помогнем на тези деца, да говорим от тяхно име, да предприемем действия”. Вчера в Страсбург е отбелязана и 25-годишнината от учредяването на наградата „Сахаров”.Отличието носи името на руския дисидент Андрей Сахаров, който получи Нобеловата награда за мир през 1975 г. за усилията си да привлече вниманието към опасностите от надпреварата във въоръжаването с атомни оръжия. Всяка една политическа група в ЕП или всяка една група от 40 депутати може да номинира кандидати.
На 22 октомври пък активистката за права на човека Аун Сан Су Чи от Мианмар ще получи своята награда 23 години след присъждането й. Лидерът на опозицията в Мианмар е била много години под домашен арест и не е имала възможност да получи наградата лично.
Отличието се връчва всяка година от Европейския парламент на изключителни личности, които се изправят срещу потисничеството и нетолерантността.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.