събота , 27 април 2024

Днес е Световният ден за превенция на ракови заболявания

Раковите (онкологични) заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. Тенденцията на заболеваемостта от рак през последните години е към бързо нарастване.

Всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта.
Статистиката за 2012 година показва, че в област Пазарджик са регистрирани 10 410 случая на злокачествени новообразувания, сочат данни публикувани от Регионалната здравна инспекция. От заболелите 6612 са жени и 3798 са мъже. С диагноза, установена за първи път са 1165 човека, като 648 са мъже, а  517- жени.
Водещите онкологични заболявания са меланом и други злокачествени новообразувания на кожата, следвани от рака на млечна жлеза, на женските полови органи и на храносмилателните органи.
При жените най-честите ракови локализации са рак на млечната жлеза, женски полови органи и меланом и други злокачествени новообразувания на кожата. Тук може да се постигне много добра ранна откриваемост при редовни профилактични прегледи, поне веднъж годишно при специалисти онколози – мамолог и гинеколог, както и самонаблюдение.
При мъжете най-честите ракови локализации са меланом и други злокачествени новообразувания на кожата, храносмилателните органи и мъжките полови органи. Първичната профилактика на практика при мъжете е насочена към борба с тютюнопушенето, оформяне на рискови групи; хронични бронхити др.
Във възрастовата група 0-17 години са регистрирани общо 68 случая, от които 39 мъже и 29 жени. Новорегистрираните случаи на рак са 4 (3 жени и 1 мъж). С най- голяма честота са заболяванията на лимфна, кръвотворни и сродните им тъкани,  централната нервна система  и храносмилателната система.
Профилактиката на рака протича в две направления.
Първична профилактика – напълно отстраняване или намаляване концентрацията на канцерогени в околната среда, както и ограничаване на контакта на хората с тях. Една голяма група от карциногените са химически – около 2000 вещества от различни производства, селскостопански отрови, някои синтетични бои и химикали и много други, които замърсяват въздуха, водата и почвата и чрез тях – храните. Рисковите фактори, които трябва да са обект на първични профилактични мероприятия са тютюнопушене, алкохол, хранене, радиация, слънчева светлина, професионални вредности, замърсяване на водата и въздуха, генетични фактори.
Вторичната профилактика е свързана с активно откриване и лечение на предраковите заболявания. Основно значение тук имат профилактичните прегледи и самонаблюдението.
Рискът от развитие на рак може значително да бъде намален с профилактични мерки. Специалистите съветват:  
         – Спрете употребата на тютюн и избягвайте излагането на вторичен тютюнев дим;
        –  Ограничете  консумацията на алкохол;
         – Избягвайте прекомерното излагане на слънце;
         – Поддържайте здравословно тегло чрез здравословно хранене и упражняване на редовна физическа активност;
         – Ходете редовно на профилактични прегледи.
Източник: rzipz.net

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.