петък , 26 април 2024

Искат паметник на Апостола в Панагюрище

Граждани и институции са внесли писмо на 17 септември в Общинска администрация с предложение за изграждане паметник на Васил Левски в Панагюрище.

Днес директорът на „Образование, култура и социални дейности“ в общината Нора Кунчева организира среща на подписалите се под искането, представяйки едновременно идеята. Инициаторите са д-р Райко Чочев, клуб „Цвята Зографска”, Градска библиотека „Стоян Дринов”, Историческия музей и в-к „Време” като медиен партньор.
Председателката на „Цвята Зографска” Магдалена Лещарова застъпи идеята за изграждане на бюст-паметник на Апостола край църквата „Свето Въведение Богородично”. Кунчева обаче обясни, че мемориален комплекс „Априлци” е идейно завършен и намеса в него би била много тежка и дълга процедура. Директорът на „Стоян Дринов” Стефан Рапонджиев също защити изграждането на бюст-паметник, но в парка, защото, според него, е страшно децата да свързват името на Левски с футболен отбор. Най-аргументирана бе позицията на Георги Керкеняков, уредник в Историческия музей, според когото е необходимо становището на архитект и специалист по градска среда, както и провеждането на конкурс за избор на скулптор. Според него подходящ терен е подножието на мемориал „Априлци”, в зелената площ пред бившата сграда на БТК. Главният редактор на в-к „Оборище” Павлина Вайсилова припомни как през 2005 година бе организирана сериозна кампания за изграждане на паметник на Райна Княгиня на едноименния площад, оказала се успешна, благодарение на сериозните усилия на граждани и организации. Припомняме, че паметникът бе открит официално на 1 май 2006 година от тогавашния министър-председател Сергей Станишев, като присъстваха президентът на България Георги Първанов и председателят на Народното събрание Георги Пирински.
Днес  на представянето на идеята за паметник на Дякона Кунчева и Магдалена Македонска, главен експерт „Култура и вероизповедания” в ОбА, като представители на местната изпълнителна власт обещаха да съдействат за осъществяване на идеята, но акцентираха, че инициаторите трябва да са основният двигател на процеса. Нора Кунчева постави и въпроса с финансирането на евентуалния проект.
В края на срещата тя представи и резултатите от анкета, проведена от общински служители. От запитаните 98 панагюрци над 35%  посочили, че трябва да се построи паметник в цял ръст на Апостола на свободата, около 16% били за бюст-паметник и около 8% за паметен знак. Най-много хора са посочили парка като предпочитано място, следван от района около музея, пенсионерския клуб до музея, Вечния огън, Минералната баня и градинката пред Тутевата къща.
Почти всички присъствали се обединиха около становището, че паметник трябва да се построи. Подчертано бе, че това трябва да стане при ясна процедура. По отношение на финансирането като възможни участници бяха посочени граждани, ученици, фирми, Общината.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.