неделя , 28 април 2024

За онкозаболявания са се прегледали 628 души в областта

Продължават скрининговите изследвания по проект „Спри и се прегледай” в област Пазарджик. Те са напълно безплатни. Финансирането се осъществява от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.

Това припомниха вчера в нарочно прессъобщение от областната инспекция. В цялата страна до момента са осъществени 20 333 прегледа по проекта.
В Пазарджишка област от началото на реализирането на проекта  „Спри и се прегледай” /три селекции/ безплатни скринингови прегледи на три вида онкологични заболявания са извършени на 628 души, информира регионалният координатор по проекта гл. експерт Ирина Атанасова от РЗИ – Пазарджик. От тях: за колоректален рак /на дебелото и правото черво/ – 178, за рак на маточната шийка /РМШ/ – 356, за рак на млечна жлеза – 94.
Лечебните заведения в областта, които извършват прегледи, са: „Диагностично-консултативен център 1” ЕООД  /„Здраве”/ в Пазарджик,  ДКЦ „Хигия” ООД, МБАЛ „С. Николов” – Панагюрище и  МЦ „ЕЛСЕМ” ЕООД – Стрелча.
За трите вида рак прегледи извършват ДКЦ 1  ЕООД  и  ДКЦ „Хигия” ООД – Пазарджик. Другите две лечебни заведения извършват прегледи за РМШ и колоректален рак.
В момента лицата, избрани от Националния скринингов регистър, попаднали в селекциите, но неявили се на преглед, получават повторните си покани. Срокът на повторните покани на първа селекция изтича на 15 ноември. След тази дата прегледи не се осъществяват.
Организираните скринингови прегледи са доказали своята ефективност като основен метод за борба с рака. Те целят да открият изменения при здрави хора, при които няма никакви симптоми, преди тези изменения да се превърнат в същински рак. Вероятността от успешно лечение на предраковите състояния е значително по-голяма.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.