Водещи новини

Светият синод избра епископ Антоний за Западно- и Средноевропейски митрополит

Днес константийският епископ Антоний бе избран от Светия синод за Западно- и Средноевропейски митрополит с 10 гласа „за”, съобщава dnes.bg.
Другият кандидат за високия сан – Месемврийският епископ Иаков, не е получил нито един глас при избора, на който не са присъствали митрополитът на Австралия и Канада Йосиф и Неврокопският митрополит Натанаил.

На 1 май 2007 г. Антоний е назначен за протосингел на Пловдивската митрополия, а на 23 март 2008 г. е хиротонисан за епископ в пловдивския храм „Св. Марина”. Тогава е и назначен за викарий на Пловдивския митрополит със седалище в Смолян. От юни 2010 г. е викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит.
От dnes.bg цитират Франс прес за изказване на папа Франциск, направено приблизително по същото време на избора на Антоний, на среща с католически семейства във Ватикана и пред хиляди поклонници, събрани на площад „Свети Петър”: „За да се върви напред в едно семейство, е необходимо да се използват три думи: може ли, благодаря и прощавай”. Главата на Римокатолическата църква набира все по-голяма популярност и заради препоръката си Църквата да се отърси от „суетата, арогантността и горделивостта” и смирено да служи на най-бедните членове на обществото”.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.