вторник , 16 април 2024
Водещи новини

20 години от кончината на Елена Николай

Вчера – 24 октомври, се навършиха 20 години от смъртта на Стоянка Николова, известна в оперните среди с артистичното си име Елена Николай. Тя е родена в с.Церово, Пазардишка област, но родителите й са от Панагюрище.

В първа част на книгата „Панагюрци вчера и днес” в очерка си за нея Георги Гемиджиев цитира нейният биограф – музиководът Константин Карапетров, който през 2001 г. пише: „Несъмнено в световен мащаб мястото на певец №1 на България принадлежи на Борис Христов…  Второто място по престиж и постижения принадлежи на Елена Николай. Около 10 години по-възрастна от Христов, тя трябваше /за разлика от него, наложил много бързо превъзходството си над сравнително малобройните и баритонално звучащи италиански баси/ да води епични битки, за да се наложи като продължител на великите вокално-артистични традиции на предшественичките си Габриела Базанцони, Ирене Мингини-Катанео, Аурора Буадес, Джузепина  Дзинети, Ебе Стиняни… И да надмине както тях, така още повече съвременничките си мецосопрани по певческа и сценична мащабност, по неповторимата си способност да превъплъщава по-завладяващо от тях не само традиционните роли от италианския и френския репертоар. Защото тя остава единствената за времето си крупна Вагнерова  интерпретаторка в Италия. Дори когато гостуваха немски оперни състави с Вагнер за мецосопрановите героини, те не водеха своите солисти, а изискваха българката…”
Освен в изкуството Елена Николай преодолява изключителни трудности в личния си живот. На 3-годишна възраст Стоянка Николова остава сираче, понеже умира баща й. В „Панагюрци вчера и днес” Г.Гемиджиев пише: „Годината 1963-та се оказва една от най-тежките за Елена Николай. През м.януари, когато е в разцвета на своите певчески възможности и на върха на световната известност, тя съзнателно се отказва от сценичните си изяви. През м.декември същата година получава телеграма, че майка й е на смъртно легло и тръгва с първия влак /тогава още няма пряка самолетна вързка Рим-София/, но пристига късно – Парашкева Николова умира на 8 декември, а дъщерята пристига след погребението. В София я настига нов удар – получава вест, че на 18 декември е починал съпругът й д-р Андреа Маджо.
Макар и родена в с.Церово, Елена Николайвинаги е смятала Панагюрище за нещо повече от родно място.При последното си посещение през 1984 год. в интервю пред в-к „Оборище” споделя:
Където и да съм била по света, винаги в сърцето ми е имало място за града, където преминаха чистите, най-светлите ми години.Затова винаги съм се чувствала панагюрка”.
Родена на 24 януари 1905 година в с.Церово, от 1929 година до края на живота си през 1993-та Елена Николай непрекъснато живее в Италия, където умира.
ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА Й ПАМЕТ!
В историята на родното оперно изкуство тя остава като една от най-блестящите му представителки.На 20 години от смъртта на оперната прима е посветен и Първият международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“, който ще се проведе в Панагюрище от 28 до 30 октомври. Участие са заявили 40 певци, 12 от които от чужбина.

Вижте още

Сбогувахме се с актьора Иван Иванов

На 3 февруари в с.Оборище близки и приятели се простиха с обичания български актьор Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.