Лекари искат да се договарят с касата веднъж на 3 години

890 са лекарите от област Пазарджик в регистъра на Българския лекарски съюз, показва справка в сайта на организацията, която вчера проведе 58-ми извънреден събор.

На събора е гласувано Общата част на Националния рамков договор със здравната каса да се стандартизира, като се договаря на 3 години, а ежегодно се актуализират само цени и обеми. Договорите с изпълнителите на медицинска помощ да важат от март до март. Всяка година цените на медицинските дейности да се индексират, съобразно инфлационния индекс –  настояват още лекарите.
Съборът гласувал и да се върне практиката – при всяко посещение на лекар  в доболничната помощ пациентът да плаща такса от 1% от минималната заплата, а за болничен престой – 2%. За тази цел обаче ще е необходимо да се подготвят законови промени. Делегатите се обединили около становището да отпадне задължението на общопрактикуващите лекари да осигуряват 24-часова неотложна медицинска помощ.  
По-голяма част от исканията трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.

Вижте още

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започна в цяла България

Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.