понеделник , 24 юни 2024
Водещи новини

Веселина Ралчева събира съветници от 3 мандата на празник

На 11 октомври общински съветници от последните три мандата ще се съберат в панагюрски ресторант, за да празнуват Деня на българската община, който е на 12 октомври.

Това съобщи на редовната си пресконференция миналата седмица председателят на Общински съвет – Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева в отговор на журналистически въпрос. Миналата година председателят на ситипарламента покани на празничен обяд първите сред равни от 1991 година насам Поканата бе уважена от Петър Тухчиев – председател на Общинския съвет в мандат 1995-1999, Георги Гергинеков – председател на Общинския съвет от 1999-та до 2005 година, Недялка Наплатанова – председател на ситипарламента от 2005 до 2007 година, и Филип Калбуров – председател на Общинския съвет в мандат 2007-2011. По здравословни причини на срещата не присъства Димитър Даскалов – председател на първия демократично избран Общински съвет в мандат 1991-1995.
На сайта на Националното сдружение на общините в Република България пише: „През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври. На тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници. 
Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава –Търновската, приета на 16 април 1879 г….
От 1998 до 2002 г. честването е посветено на различна тема в зависимост от значимите събития в общинското развитие. След това се решава всяка община да избира как и с какви дейности да чества 12 октомври, като целта е да се съчетаят общият тон на празника с местните традиции и особености /сесии на младежките общински съвети, различни срещи на общинските представители с ученици и студенти, конкурси, специални издания и изложби, церемонии за награждаване, концерти/. 
Основната цел на отбелязването или тържественото честване на Деня на българската община – 12 октомври, „е да се популяризира дейността на местната власт, да се постигне по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, както и да се стимулира по-активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво”, пише в сайта на Националното сдружение на общините. Негов председател в момента е кметът на община Пазарджик Тодор Попов.
До днес на обяд – 7 октомври, от Общинска администрация – Панагюрище все още не са обявили дали и как ще бъде отбелязан 12 октомври от местната изпълнителна власт.

Вижте още

Областният управител Валентина Кайтазова насрочи на 14 април консултации за състава на РИК Пазарджик за предстоящите избори

Във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комисия Пазарджик (РИК) за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.