Водещи новини

Кметове и депутати от областта се срещнаха

Ден на диалога между местната и законодателната власт се проведе вчера във всички области от страната. От Националното сдружение на общините в Република България има официално изготвени искания, които да се обсъждат по места с народните представители.
Инициативата се провежда от 1999 година с конкретна тема.

През 2012 година тя е „Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 г.”, а през настоящата „За конкретни и реални промени в условията за развитие на общините”.
На срещата на властите в Пазарджишка област присъствали депутатите от БСП Йордан Младенов, Лазар Попов и Георги Мърков, Гинче Караминова от ГЕРБ и Сергей Кичиков от ДПС, областният управител на Пазарджик Иван Йорданов, кметовете на Панагюрище, Стрелча, Батак, Пещера, Лесичово, представители на общините Брацигово и Септември, представители на неправителствения сектор, съобщиха от Областната администрация. Домакин на срещата бил кметът на Пазарджик Тодор Попов.
„Надявам се, че отношенията между местната власт и централната власт ще бъдат отношения на партньори”, заявил губернаторът Иван Йорданов. Кметовете поискали няколко неотложни законодателни промени. В Закона за обществените поръчки градоначалниците обяснили, че е необходимо облекчаване на процедурите, съкращаване на сроковете и задължително изискване на гаранции от обжалващите резултата от проведените процедури. Фирми, които обжалват резултатите, на практика поставяли под въпрос въобще реализацията на даден проект, защото срокът за реализация изтича, текат процедури по обжалване. Всички кметове се обединили в искането държавата да преустанови да им делегира дейности без да ги обезпечава финансово. Пред депутатите те поставили и искане за решаване на проблемите с кадастъра и отдалечеността на тази услуга от малките населени места, проблемите с твърде ниските капиталови субсидии и субсидиите за зимно поддържане. Според висшите представители на местната власт те трябва да бъдат освободена от държавни такси във връзка с подготовката и изпълнението на европейски проекти.  

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.