понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

46 души са се изследвали по „Спри и се прегледай”

Общо 46 души са се изследвали в Многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов” по проекта „Спри и се прегледай” на Министерството на здравеопазването, съобщиха от здравното заведение.
16 от тях са изследвани за рак на дебелото черво, а останалите за рак на маточната шийка. Прегледите са извършени като част от втората покана по кампанията. Към момента върви вече

трети етап, уточниха от болницата. Справка в Националния скринингов регистър показва, че в област Пазарджик все още само „Събо Николов” и ДКЦ-1 Пазарджик работят по проекта, въпреки заявките, че и други лечебни заведения ще се присъединят.
Над 5500 души от областта трябва да получат покани, като медицинските процедури са безплатни. Три са изследванията, които се правят по проекта – за рак на дебелото черво, за рак на маточната шийка и на млечната жлеза. От Регионалната здравна инспекция в Пазарджик организираха няколко прояви в края на август за популяризиране на кампанията.
В национален мащаб засега не се отчита сериозен интерес – от изпратени над 100 000 покани, за първите два месеца от обявяването й, прегледалите се са около 6000.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.