понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Кюфтетата и кренвиршите забранени за най-малките

 Здравословното хранене на децата от 0 до 3 години се постига чрез: 1. прием на пълноценна и разнообразна храна; 2. достатъчен прием на зеленчуци и плодове; 3. достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни; 4. прием на мазнини, захар и сол, съответстващ на физиологичните потребности в тази възраст; 5. прием на достатъчно течности.
Това е записано в Наредба № 2/07.03.2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни, която влиза в сила от 1 септември. От Регионалната здравна инспекция обръщат внимание

на директорите на детските заведения и детските кухни в област Пазарджик, че трябва да предприемат действия за привеждане на организираното храненето на децата в съответствие с изискванията на Наредба № 2 на Министерството на здравеопазването.
Документът предвижда, че приемът на разнообразна храна се осигурява чрез ежедневно включване в менюто на най-малко по един представител от следните групи храни: 1. зърнени храни и/или картофи; 2. зеленчуци; 3. плодове; 4. мляко и/или млечни продукти; 5. богати на белтък храни – месо, птици, риба, яйца, бобови храни.
Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни и птичи заготовки (кайма, кебапчета, кюфтета, кърначета и др.), месни и птичи продукти (кренвирши, меки и твърди салами, наденици, филета, шунка и др.). В същото време рибата трябва да е част от менюта на малчуганите най-малко един път седмично: 1. при децата от 6 до 12 месеца като компонент на ястия; 2. при децата от 1 до 3 години като основно ястие и/или като рибена чорба, компонент на сандвичи и салати.
Осем са детските градини и заведения в община Панагюрище, но документът касае само ОДЗ „Райна Княгиня” и ОДЗ „Звънче”, защото само в тях има деца под тригодишна възраст, обясни Нора Кунчева, директор на „Образование, култура и социални дейности” в Общинска администрация. Панагюрската детската млечна кухня е в сградата на Дневния център за деца с увреждания „Дъга”, като за улеснение има разливочна във филиала на ОДЗ „Райна Княгиня”.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.