Водещи новини

Тръгна втората част по „Спри и се прегледай”

Вече се разпространява втората част от поканите до целевите групи по проект „СПРИ и се прегледай”. 150 000 покани ще бъдат разпространени до получатели в цялата страна, съобщават от Националния скринингов регистър.

Срокът за активиране на тези покани е до 31 август, като датата е изписана и на поканите. Получилите покани граждани могат да проведат своите скринингови изследвания в 82 лечебни заведения на територията на страната. Сред тях е и Многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов”- Панагюрище, в която могат да се извършват две от трите безплатни изследвания – за рак на дебелото и правото черво, и маточната шийка. 
ДКЦ-І Пазарджик е другото лечебно заведение в областта, регистрирало се по програмата.
За сравнение, в началото на юни, когато започнаха първите прегледи, лечебните заведения са били 19, като до 29 юли над 3500 лица са преминали през трите вида скринингови прегледа. За рак на маточната шийка са прегледани 2451 жени, за рак на гърдата – 640, а за рак на дебелото и правото черво – 420 мъже и жени. Най-голям брой са прегледаните в област Пловдив – 838 души. 

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.