Водещи новини

Раздадени са над 19 000 бързи тестове за ХИВ

За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания. От Министерство на здравеопазването съобщиха, че са раздали над 19 000 бързи тестове за ХИВ на Регионалните здравни иснпекции и неправителствените организации, работещи с уязвими групи, за да извършват дейности по безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ по време на кампанията.  

Официалното стартиране на тазгодишната лятна АНТИСПИН инициатива бе вчера, 1 август. Екипи от медицински специалисти ще са на разположение в 19 области на страната, за да предлагат безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с мобилни кабинети, един от които се намира в сградата на Многопрофилна болница за активно лечение „Пазарджик” – ул. „Болнична“15 (в сградата на МБАЛ Пазарджик) ет.4, тел. 034/ 44 20 81.   
Над 23 400 души са се изследвали досега в подобни летни компании, данни на Министерство на здравеопазването сочат, че в България официално са регистрирани общо 1 743 лица с ХИВ инфекция, като от началото на годината до 22 юли са открити нови 113 серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новоинфектираните мъже да е почти три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. И през тази година 87 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 26 жени.   
Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.     
Специалистите припомнят, че нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване. И допълват – ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.