Водещи новини

Преди дълго пътуване – имунизирайте се за заразни и паразитни болести

Над 50 учени от медицинските университети в страната – инфекционисти, паразитолози, микробиолози, вирусолози и други специалисти участваха в проведения неотдавна в Цигов чарк първи в България симпозиум по екзотични заразни и паразитни болести, съобщиха от Регионална здравна инспекция – Пазарджик.
В научния форум са взели участие изтъкнати български специалисти от академичната общност, сред които и доц. д-р Димитър Вучев, консултант-паразитолог в РЗИ Пазарджик.

В сайта на инспекцията специалистът акцентира, че пътуващите за тропически страни трябва предварително да са наясно за собственото си здравно състояние и да са сигурни, че безпроблемно ще понесат географските и свързаните с тях климатични промени по време на пътуването. Това важи особено за по-стари хора, малки деца и бременни жени. За предпазване от инфекции, в зависимост от дестинацията, лекарят препоръчва: имунизации против жълта треска, менингит, тетанус, полиомиелит, хепатит В, коремен тиф и др. При продължително пребиваване в лоши хигиенно-битови условия се предлага и БЦЖ-ваксинация.
Индивидуалната пътна аптечка трябва да съдържа: средство против малария с подробно напътствие за приложението му, обезболяващи, противотемпературни, противодиарийни медикаменти, чревен антисептик, кожен антисептик, превързочни материали, ножица, пинцета, еластичен бинт (10 см широк), широкоспектърен антибиотик в таблетки, очни капки срещу конюнктивит – при пътуване в пустиня, репеленти (отблъскващи насекомите средства), противоалергичен крем (да се внимава при всички медикаменти за контраиндикации).

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.