Прибират лавандулата

Слънце-е… Жега-а… Производителите на лавандула отдавна чакаха такова време и веднага започнаха прибирането на лилавите цветчета. Надяват се времето да се задържи няколко дни горещо и тихо, за да могат да ожънат насажденията си и да получат добри добиви, понеже цената на лавандулово масло рязко се понижи спрямо предходните години.

Ако ниската цена на лавандулово масло се съчетае с ниски добиви, за лавандулопроизводителите ще има сериозни трудности, коментира преди 10-ина дни Веселина Зумпалова-Ралчева, която преди малко повече от 10-ина години възроди отглеждането на лавандула и рози в Панагюрския край.
В момента тя е наела на трудов договор за сезонна работа около 20-ина души, за да може да прибере реколтата от тристате декара лавандула. Тя всяка година увеличава насажденията си, тъй като етеричното масло е с изключителни качества и засега няма проблеми с работната ръка.

Вижте още

Почина Патриарх Неофит

Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит е починал. Негово Светейшество е починал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.