петък , 19 април 2024

Близо 6000 в Пазарджишко с покани за скрининг

Панагюрци започнаха да получават покани за безплатен скринингов преглед. Списък с регистрираните лечебни заведения по проект „СПРИ и се прегледай” може да бъде намерен на електронната страница на Националния скринингов регистър в рубриката „Изпълнители на скрининг”. В момента тече регистрация на над 80 лечебни заведения в цялата страна, сред които и МБАЛ „Събо Николов”.

По „Спри и се прегледай” ще бъдат изследвани безплатно:
-Целева група за скрининг на рака на маточната шийка: жени на възраст от 25 до 60 години; 
Целева група за скрининг на рака на млечната жлеза: 50 до 69 год. възраст. 
Целева група за скрининг на рака на дебелото и правото черво: жени и мъже, навършили 50 годишна възраст.
В област Пазарджик покани ще получат близо 6000 души.
Съгласно дефиницията на Световната здравна организация, скрининг е предполагаемо откриване на непроявена болест чрез тестове и процедури, които могат да се приложат бързо.
От 5 до 18 юни 96 лица в страната са провели своите прегледи и са получили своите резултати, съобщават от Националния скринингов регистър. Броят на регистрираните медицински специалисти е 209. Скринингови прегледи са проведени в лечебни заведения от 7 области: Стара Загора, Ловеч, Пловдив, София град, София област, Шумен и Ямбол.

Вижте още

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.