Водещи новини

Стипендия срещу пластмасови капачки

Няколко тона пластмасови капачки могат да променят живота на един ученик.

Това поне е идеята, която стои зад една от инициативите на сдружение „Младеж за разбирателство” (Youth for Understanding – Bulgaria). Тя цели да стимулира ученици от цялата страна да събират пластинки, които могат да бъдат рециклирани. Крайната цел е училището, което е събрало най-много пластмасови капачки от бутилки, да получи една пълна или две частични стипендии. По този начин едно или две от децата ще могат да заминат на обмен в чужбина за учебната 2014/2015 година, като ще има възможност да избират между 15 различни страни, които са партньорки на организацията.
16 тона пластмасови капачки са достатъчни за осигуряването на една пълна стипендия. Колкото и непосилна да се струва тази задача, събирането на пластмасови капачки, а именно на отпадъци, не изисква особени усилия, а от рециклирането им печели цялото общество. Ако съдим по така наречената математика на рециклирането, която представят от организацията, 456 капачки се равняват на 1 кг. За да се сдобият с пълна стипендия, учениците трябва да съберат общо 16 x 500 10-литрови бутилки от минерална вода или 7 296 000 пластмасови капачки.
„Невъзможно? Това не прави дори и по една пластмасова капачка от всеки българин! Нека го направим! Капачка по капачка – ТОН!”, заявяват от „Младеж за разбирателство”. Кампанията по събиране на пластмасови капачки ще продължи до 30 ноември тази година.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.