Младите панагюрски доктори – в Германия

Младите хора от Панагюрище, завършващи медицина, не правят изключение от тревожната тенденция, отчитана и на национално ниво.

Управителят на ДКЦ-І д-р Мирела Делибашева съобщи за 5 млади панагюрци, които вече работят в Германия. Дипломите им там се признават без проблем. Не по-розова е картината и с медицинските сестри, които намират реализация във Великобритания, Франция. Д-р Делибашева уточни, че в Пазарджик вече има 4 индийци, които работят като лични лекари. Специалистите прогнозират, че ситуацията лекарите от Западна Европа да отиват в САЩ, тези от Източна да отиват в Западна, а колегите им от Индия, Виетнам и дори Африка да идват тук, ще се запази.
Годишно България напускат между 500 и 600 лекари и поне още толкова медицински сестри. От началото на 2013 г. са заминали 152-ма български лекари, за да работят в чужбина. Това са предимно хирурзи, анестезиолози и студенти, които все още нямат специализация. Освен че зад граница медиците получават в пъти по-високо възнаграждение, там те намират и по-добро отношение. И не на последно място -перспектива за развитие.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.