Водещи новини

Да мислим и пестим, когато ядем

„Мисли. Яж. Пести. Намали своя хранителен отпечатък” е темата на днешния 5 юни – Световен ден на околната среда.

Целта на Организацията на Обединените нации е да се фокусира общественото внимание върху разпиляването и загубата на храна. Кампанията се акцентира върху проблема и абсурда за това, че огромни количества продукция никога не достига от нивата до масата. Всъщност поне 1/3 от всичко, което се отглежда на планетата, се губи между полето и потребителя. Това е етичен, икономически и природен проблем, като се имат предвид огромните загуби на енергия, вода, тор и други вложения в резултат на производството на храна, която така и не се изяжда.
Но от ООН обясняват, че всеки човек може със своите действия да допринесе за ограничаване на проблема. Като например – да избира храни, които имат по-малко вредно влияние върху околната среда, като органични храни, при производството на които не са използвани химикали. Или като избира да купи нещо местно, това би означавало, че храните няма да бъдат транспортирани със самолет през половината свят и с това ще се ограничат емисиите.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.