събота , 27 април 2024

Жертви на пътя през лятото са предимно децата

Анализът на Министерството на вътрешните работи сочи, че през пролетта и лятото значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. Затова и тази година целта на разпоредената от 1 до 15 юни т.г. традиционна акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” е ограничаването нивото на пътно-транспортните инциденти с деца и юноши през рисковия за катастрофи период на лятната ваканция.

Статистиката извежда следния извод: до 14-годишна възраст най-често децата стават жертви като пешеходци, когато играят навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места. Децата и юношите от 10 до 17 години попадат в пътно-транспортни произшествия като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години е високо нивото на пътните инциденти с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите. Друг сериозен проблем, изведен от направения анализ на МВР, е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца. 
В хода на организираната в цялата страна полицейска акция ще се извършва засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност за ПТП с деца и юноши. Акцент ще бъде поставен и на спазването на ограниченията на скоростта в населените места (рискови пешеходни пътеки и кръстовища); на правилата за отдаване на предимство на пешеходците; на управлението на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; на използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.