Водещи новини

Ще бистрят критерии за управител на „Оборище” ЕООД

Над час и половина продължи на 22 май Общото събраниена общинското търговско дружество „Оборище” ЕООД. Принципалът на общинското дружество в лицето на Общински съвет – Панагюрище прие годишния отчет за дейността на „Оборище” ЕООД през 2012 година без възражения, защото работата на управителя Павлина Вайсилова бе оценена като добра, както от Общото събрание, така и от кметския екип, присъствал с право на съвещателен глас.

Разисквания възникнаха около предложението да се обяви подбор за избор на управител на Медиен център „Оборище” ЕООД. В края на дебатите бе прието, че ще се стартира процедура по подбор на нов управител, като преди това две от комисиите на Общинския съвет – по бюджет и икономика на общината, и по образование, култура, младежки дейности и спорт, уточнят критериите за кандидатите за шефове.
Кметът на общината Никола Белишки на няколко пъти настоя Общото събрание да си изясни в какъв вид иска да съществува дружеството, чиято дейност е свързана с управлението на в-к „Оборище”, кабелно радио „Оборище прим” и тв студио „Оборище прим”. Според градоначалника на общинската фирма й е необходима инвестиционна програма. Белишки подчерта, че ако няма промяна в критериите за явяване на конкурса, той се обезмисля, тъй като настоящият управител се е доказал и изпълнява бизнес програмата си за периода 2010-2014 година.
Томи Наплатанов от ГЕРБ припомни, че в началото на мандата на Общинския съвет съветниците са имали принципно решение при изтичане мандата на управител на общинско дружество, бил той добър или лош, задължително да се обявява конкурс (житейските примери сочат, че „принципните” решения в Панагюрска община, а и не само, се прилагат според човека. За управител на МБАЛ „Събо Николов” конкурс не е имало от момента, в който изтече мандатът на д-р Снежана Кичукова и тя също се отказа от участие в нов конкурс).
Преди обаче да се стигне до крайното решение се разгоря спор кой и как трябва да вземе решението за подбор – Общото събрание или Общинският съвет. Марко Мечев подкрепи позицията, че Общинският съвет избира управителя и затова в комисиите трябва да тече дебатът за бъдещето на трите медии. Спорът продължи в по-остър тон между Станимир Велчев от БСП и кмета на общината Никола Белишки.
Край на пренията сложи Илия Анчев, който обясни, че администрацията е дала становището си, но всичко останало е в правомощията на Общинския съвет. Затова Анчев прикани колегите си за по-активно отношение в определяне визията за „Оборище” ЕООД.
Освен приемане доклада на управителя на „Оборище” ЕООД за дейността на дружеството, Общото събрание прие и годишният финансов отчет и баланс на фирмата за миналата година. Посочени бяха приходите и разходите през 2012 година, като стана ясно че над 50% от приходите се сформират от в-к „Оборище”, следват тези от кабелното радио и последни са от тв студиото. Реализираната печалба от 1 184 лева бе решено да се отнесе за покриване на загуби от минали години.
Управителят Павлина Вайсилова бе освободена от отговорност за 2012 година.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.