понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Половин народно представителство

Различни бяха определенията за резултатите от извънредните парламентарни избори на 12 май.

Централната избирателна комисия обаче обяви, че изборният процес е преминал по правилата. До момента има една жалба до Върховния касационен съд. Скоро вероятно и Конституционният съд също ще трябва да излезе с решение, защото има намерения да бъде сезиран от политически сили. Но дотогава Народното събрание ще работи в настоящия си вид – ГЕРБ има 97 мандата, Коалиция за България – 84, ДПС – 36, Атака – 23. Анализаторите разчетоха числата като паритетни – 120:120, механично събирайки групите на ГЕРБ и Атака, на Коалиция за България и ДПС. Декларации за невъзможността на част от тези конфигурации да се случат се чуха от всички, влезли в Парламента. Затова и мнозиноството, което ще има в 42-ото Народно събрание бе определено като крехко, на ръба, трудно удържимо.
А може би това е шансът парламентарната зала да се напълни и народните представители да са там, където им е мястото. През годините твърде честа стана гледката на празните депутатски места. Не че запълването им е гаранция за добра работа. И все пак е необходима предпоставка за изпълнение на народното представителство.
Практиката показва, че в началото на всеки нов мандат има известен ентусиазъм и народните избраници са в пленарна зала. Но с времето той се изпарява и, въпреки въвеждането на система за гласуване с карти, която целеше именно физическото присъствие на парламентаристите, а не само виртуалното, телевизиите продължиха да показват кадри за нелицеприятни практики, с които депутатите се измкъват от тези си задължения. Много извинения посочват те, затова че не са в залата и безспорно част от тях са основателни. Но не и всички. Особено за онези депутати, които поименно се цитират, че са присъствали в зала в единични случаи през четирите години от мандата си. За каква защита на народните интереси говорим, за какви пет лева?
Обсъждаше се дори въвеждането на система чрез столовете, която топлинно да удостоверява на 100% присъствието на депутатите на прякото им работно място. Унизително. И за тях, и за нас, като хора, избрали ги. Обещания и опити явлението да се ограничи има, но не дават видим резултат.
И докато на екрана виждаме наполовина пълна зала, няма как да не се чувстваме и наполовина представени.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.