петък , 26 април 2024

2 май – „Да живей България!”

По-малко от обикновено бяха хората, дошли на местността Оборище, за да отбележат 137 години от Първото Велико народно събрание. Пред паметника, посветен на събитията от април 1876 година обаче традиционно се събра множество.

Тържествен молебен-водосвет отслужи архиерейският наместник отец Атанас Манолов, призовавайки да следваме всеки ден примера на Априлци, а не само на думи и на този ден.
Слово произнесе председателят на Общински съвет Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева. Част от думите на Ралчева към присъстващите бяха:
„Тук, където ние се поздравяваме с „Добре дошли!”, през 1876 година нашите деди са се посрещали един друг с думите „Да живей България!”, разказва Захарий Стоянов.
„Да живей България!” – иска ми се и днес тези думи да отекнат силно в сърцата и умовете на всички българи!
Да ги чуят точно тук, може би за първи път, по-малките деца, които са доведени от своите родители,
да ги почувстват по-големите момичета и момчета,
да ги преоткрият студентите и предприемчивите млади хора,
да ги повторят отново нашите майки и бащи,
да ги отстояват неотклонно обществениците и политиците,
да ги претворяват хората на духа и знанието,
да ги подемат нашите учители…
Заветът на Оборище се побира в тези думи – „Да живей България”!”
Последва официалното връчване на наградата „Оборище”. Кметът на общината Никола Белишки припомни, че високото признание е част от тържествата от 1999 година, като за 2012 година то се присъжда на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Получи го зам.-ректорът на висшето учебно заведение доц. д-р Евгения Бенова.
С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите за свободата на България. Десетки венци огряха паметника, направен от скулптура Янко Павлов и осветен преди 85 години.
Празникът продължи с народно веселие пред хижа „Оборище” – песни и танци представиха от народно читалище „Н.Й. Вапцаров” с.Бъта. С атрактивността си привлякоха и сериозна група зрители народните борби, организирани от Асоциацията на спортните клубове в общината.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.