събота , 27 април 2024

Какво значат имената на властта

Едни вярват, че човек прави името си, други обратното. Днес обаче все повече родители внимават как ще кръстят децата си, избирайки им имена с космополитно звучене. Какви имена са дали преди десетилетия родителите на днешните управляващи в Панагюрище обаче и какъв заряд носят те в себе си?
Кметът е НИКОЛА (Белишки), което на гръцки означава народопобедител.

Двама от общинските съветници са съименници на градоначалника и носят името Николай (Господинов и Воденичаров). Заместниците на кмета са Георги (Павлов) и Галина (Матанова), като това са и най-често срещаните имена сред представителите на местната власт – двама съветници носят името Георги (Гергинеков и Георгиев) и един съветник Галина (Богоева). ГЕОРГИ идва от гръцки и означава земеделец. В страната ни името се свързва и със Св. Георги Победоносец. ГАЛИНА идва от старинното гал – черен, мургав, като се смятало, че по-мургавите хора са по-здрави и по-обични. Другият възможен произход на името е от диалектното галун – гълъб.
Пожеланието в името на председателя на Общинския съвет ВЕСЕЛИНА (Зумпалова-Ралчева) е да е весела и да весели близките си. В този дух са и имената на съветниците ДОБРИНКА (Юрукова) – добър, добър по душа, и НАДЕЖДА (Пърлева) – да бъде надежда на семейството.
Имената на НЕДЯЛКА (Наплатанова) и Нено (Найденов), идващо от Недялко, имат един и същ прозход – произлизат от седмичния ден неделя. Да бъде мир е скритото пожелание в името на СТАНИМИР (Велчев), а да бъде мила на хората в името ЛЮДМИЛА (Пашова-Терзийска). Борец на еврейски означава името МАРКО (Мечев), а на латински маркос е мъжествен. Да е здрава като камък означава името ПЕНКА (Пиперкова), което идва от Петър и Петрана. Да се радва и да радва близките си е закодирано в името на РАДКА (Кроснарова), а на Цветанка (Богоева) да е красива като цвете. Със славянски произход е името ВЕНЕЛИН (Петров) и означава венец. На гръцки добър, честен, миросан, благ означава името ХРИСТО (Калоянов). ТОМИ (Наплатанов) идва от Тома, което на еврейски означава близнак. Богато на значение е и името ИЛИЯ (Анчев) – от еврейски означава сила Божия, а от гръцки слънце, светлина, божественост.
Стара българска традиция е да се дават имена, които съдържат в себе си определено значение, което ще даде определени черти в бъдещия човек. Ще го предпазват от зло или ще го дарят с добродетели.
Източник: в-к „Оборище”, бр.5, 2013 година

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.