четвъртък , 28 март 2024

Образованите трябва да раждат, другите го правят

Плашещи числа отчете статистиката в началото на годината за раждаемостта в страната ни. 10 процента по-малко са родените бебета през 2012 година в сравнение с 2011 година. А ние се питаме за ядрената енергетика – безумие, защото освен всичко останало през 2012 година в България започнаха да живеят по-малко от 7 милиона българи. Държавата има повече от сериозен проблем, пред който си е затворила очите. По-лошото е, че като че ли няма желание да ги отвори и да се изправи пред него.
Причините за нежеланието да се възпроизвеждаме са много – от липсата на достатъчно средства, до нежеланието да развалим фигурите си, да нарушим ритъма на ежедневието си.

Несигурността за утрешния ден е стиснала гърлата ни, страхът от неизвестното е заседнал като буца, а очакването да се случи нещо непредвидимо, но задължително лошо, възпира всякакви пориви за промяна.
Решение би могло да се търси, ако стимулирането и подпомагането на младите хора да създават деца бъде подкрепено чрез последователна държавна политика. Веднага изниква въпросът с ромите. Някаква спирачка за тях или още по-добре – стимул за развитието – им може да бъде изискването за образование, вследствие на което да се ползват със същите блага като останалите.
Идеята е образованите да раждат и възпитават, другите и без това го правят. Дошло е времето, когато ножът почва да дълбае в кокала. И тъй като периодът е вече предизборен – защо не се намери онзи политик, който, вярвам, ще бъде масово подкрепен, който не само ще обещае, а и направи стъпки за реализацията на дейности, създаващи условия за раждането и отглеждането на българчета в родината им. Слабост на родните управляващи винаги е било желанието им да заявяват, че ще изпълнят по много от всичко. Истината обаче е, че трябва да има два или три приоритета, на които да се заложи и проведе за тях последователна политика, а останалите да се развиват по-скоро еволюционно. Днес средностастистическият българин ще посочи магистралите като приоритет на сегашните управляващи. Декларират се още редица сектори, но за тях няма усещането, че се развиват във възходящата посока.
В Панагюрска община политика в това отношение има – от две години за раждането на дете от общинския бюджет се отпускат 600 лева, подпомагат се инвитро процедури. Не е малко, други и това не правят.
Комиците казват, че е по-трудно да разсмееш човек, отколкото да го разплачеш. Днес това е повече от вярно – все по-често имаме очи за това, което вика сълзи в очите ни, отколкото за предизвикващо усмивка. Стандартът на живот стана по-важен от децата, но то вероятно няма и как иначе да е, защото всеки средно интелигентен човек иска най-доброто за детето си. Което все по-рядко се „вижда” в родината. Твърде много са примерите, които предпочитат да изпращат децата си да учат в чужбина. Където и остават. Нямаме право да им се сърдим – светът е село и, макар и пагубен за страната ни, космополитизмът не може да бъде спрян.
Картината е не просто страшна, а ужасяваща, защото, каквото и да си говорим, става въпрос за пари. Пари, които, ако нямаш, искаш, а, ако имаш, не вярваш на този, който ги няма.
Източник: в-к „Оборище”, бр.1, 2013 година

Вижте още

„ОПТИКС“ АД ви поздравява с 3-ти март

„ОПТИКС“ АД ви поздравява с 3-ти март – национален празник на Република България! Нека светлият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.