събота , 27 април 2024

Абдулов получи „Любородие“

Роден съм в учителско семейство, възпитан съм да обичам родния край и България, посветих се на историята, защото мислех, че така ще бъда най-полезен, бяха част от думите на Георги Абдулов при връчване на наградата „Любородие”.
Официалната церемония се състоя на 18 април в ОУ „20 април”, където кметът на общината Никола Белишки поднесе грамота, плакет и парична награда на доскорошния директор на Историческия музей в Панагюрище. Абдулов благодари на колегите си и подчерта развълнуван, че винаги е разчитал и работил с колектив. Градоначалникът и тазгодишният носител на „Любородие” поздравиха директора на „20 април” Минка Ланджева с празника на училището. Ланджева, от своя страна, изброи пред пълната зала всички успехи на априлци през учебната 2012/2013 година. 
Георги Абдулов получи наградата за краеведска дейност заради задълбочената си работа, свързана с: проучване на тракийски надгробни могили от некрополите в местността Мулей, могили и некрополи в землищата на селата Свобода и Смилец, антична гробница – мавзолей край село Баня, плосък античен некропол в местността Голямата ливада, късноантична и средновековна крепост „Красен” – най-голямата древна крепост в Централна Средна гора, археологически проучвания на връх Сакарджа и на крепостта „Койчово кале”.
Резултатите от научната и изследователска дейност на Георги Абдулов са отразени в много научни издания и отчети на Археологическия институт при БАН. Има и множество публикации в печата. Абдулов е автор на съществуващите в момента археологически експозиции в историческите музеи в Панагюрище и Стрелча.
Наградата „Любородие“ е учредена от Община Панагюрище и Основно училище „20 април“ през 2011 г. Пръв неин носител бе професорът по медицина Лука Кръстев, а миналата година работещият години наред в панагюрския музей Георги Гемиджиев.
Прзникът на едно от осовните училища в града ни бе уважен и от председателя на комисията по образование, култура, младежки дейности и спорт към Общинския съвет Недялка Наплатанова, двамата зам.-кметове Георги Павлов и Галина Матанова, директорът на дирекция „Образование, култура и социални дейности” в Общинска администрация Нора Кунчева.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.