четвъртък , 28 март 2024

Чакат ВАС за „Панагюрище – столица на свободата”

Чакаме решението от Върховния административен съд, за да стане ясно какво следва, обясни за „Оборище” Велко Сапунджиев, ръководител на проекта „Панагюрище – столица на свободата”. От интернет страницата на Комисията за защита на конкуренцията става ясно, че на 26 март Комисията отменя като незаконосъобразно решение на кмета на община Панагюрище за класиране на участниците и избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Строително – монтажни работи по проект „Панагюрище – столица на свободата“.

Проучването установило, че избраният за изпълнител в обществената поръчка Консорциум „Панагюрище инженеринг“ е представил оферта, която не отговаря на предварително обявените условия от възложителя. Участникът не е изпълнил задължението да посочи в техническото си предложение производителя на част от материалите, които ще бъдат вложени в строително-монтажните дейности.
Сапунджиев уточни, че става въпрос за материали на стойност около 15 000 лева, на фона на 3 200 000 лева за строително-монтажните работи или половин процент от общата им цена. Нещо повече, касаело се за материали, които са конвенционални – ламарина, винкели. Според ръководителя на проекта мотивът на комисията е формален. До месец имало уверения, че от ВАС ще излязат с решение, като това зависело основно от натовареността на съдиите. Ако съдът потвърди решението на кмета за избор на изпълнител, това ще е максимално добрият вариант за нас, разясни Сапунджиев. Той не се нае да прави прогноза дали е възможно удължаване срока на проекта, който е 21 ноември 2013 г. Благоприятно развитие би било освен ясен изпълнител на строително-монтажните работи и получаването на аванс до ноември. В противен случай е голяма вероятността средствата по проекта да бъдат изгубени, защото настоящият програмен период изтича в края на годината.
„Панагюрище – столица на свободата” бе официално представен на 23 март м.г. Общата му стойност е 4 838 195 лева, като средствата от Общината са 250 618 лева. Подобряване и осъвременяване материалната база на паметниците на културата – къщата-музей Райна Княгиня, Тутевата къща, Дудековата къща, Лековата къща и Историческия музей и разработването и популяризирането чрез модерни методи на събитията от 1876 година, са двата основни резултата, които се очакват.

Вижте още

На 15 февруари съветниците ще приемат Бюджет 2024 на Община Панагюрище и Стратегия за упрявление на общинската собственост

Най-важният документ за функционирането на една община, който определя и посоката на политиката на местната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.