вторник , 16 април 2024
Водещи новини

Няма самоубили се в Панагюрище

Няма данни за опити за самоубийства в общината от началото на годината до момента, обясни пиарът на МБАЛ „Събо Николов”. Областният в. „Знаме” публикува в началото на април данни, предоставени от Центъра за спешна помощ. По пет мъже и жени са направили опит да сложат край на живота си през януари и февруари. Всички жени са избрали медикаментите, но и петте са спасени. Двама от мъжете обаче са починали – единият се е обесил, другият е използвал огнестрелно оръжие.

През настоящата година медиците от пазарджишкото Спешно отчитат ръст в опитите за самоубийство – през 2012 година те са били общо 19, през 2011 – 32, от които четири деца, през 2010 – 18 души не са намирали смисъл да живеят. Пред Нова телевизия миналата седмица председателят на Дружеството на психолозите в България Д-р Пламен Димитров заяви, че има над 200 случая на опити за самоубийства от началото на годината. Статистиката показвала, че България е на челно място в Европа по брой на реализирани самоубийства.
От Регионалните здравни инспекции предприеха редица мерки за предотвратяване на самоубийствата. Някои от тях са организиране на групи от специалисти, които оказват подкрепа и на лица, преживели самоубийство на близък човек, обучение за общопрактикуващи лекари, студенти по медицина, психолози, педагогически съветници, учители, ученици, представители на медии с цел те да разпознават на ранен етап прояви на деструктивно поведение, което крие потенциален риск от предприемане на фатални действия.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.