четвъртък , 28 март 2024

Няма самоубили се в Панагюрище

Няма данни за опити за самоубийства в общината от началото на годината до момента, обясни пиарът на МБАЛ „Събо Николов”. Областният в. „Знаме” публикува в началото на април данни, предоставени от Центъра за спешна помощ. По пет мъже и жени са направили опит да сложат край на живота си през януари и февруари. Всички жени са избрали медикаментите, но и петте са спасени. Двама от мъжете обаче са починали – единият се е обесил, другият е използвал огнестрелно оръжие.

През настоящата година медиците от пазарджишкото Спешно отчитат ръст в опитите за самоубийство – през 2012 година те са били общо 19, през 2011 – 32, от които четири деца, през 2010 – 18 души не са намирали смисъл да живеят. Пред Нова телевизия миналата седмица председателят на Дружеството на психолозите в България Д-р Пламен Димитров заяви, че има над 200 случая на опити за самоубийства от началото на годината. Статистиката показвала, че България е на челно място в Европа по брой на реализирани самоубийства.
От Регионалните здравни инспекции предприеха редица мерки за предотвратяване на самоубийствата. Някои от тях са организиране на групи от специалисти, които оказват подкрепа и на лица, преживели самоубийство на близък човек, обучение за общопрактикуващи лекари, студенти по медицина, психолози, педагогически съветници, учители, ученици, представители на медии с цел те да разпознават на ранен етап прояви на деструктивно поведение, което крие потенциален риск от предприемане на фатални действия.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.