Водещи новини

За шеста година матури за зрелостниците

Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) се провеждат от 2008 г., т.е. това е шестата година на провеждането им и единадесетата поредна сесия.
Задължителните ДЗИ са два – по български език и литература и по учебен предмет по избор от предметите математика, чужд език (АЕ, ИЕ, ИтЕ, НЕ, РЕ, ФЕ), философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.
Датите за провеждане на държавните зрелостни изпити, публикувани на сайта на Министерството на образованието, младежта и науката са 21 май 2013 г. по Български език и литература и 23 май 2013 г. – втори задължителен ДЗИ. Зрелостниците по свое желание могат да положат и допълнителни ДЗИ по учебен предмет по избор.
Изпитите отново ще са писмени и анонимни, ще продължат 4 астрономически часа и ще са въз основа на учебното съдържание. Формата е тест (въпроси с избираем отговор, въпроси, изискващи кратък свободен отговор, създаване на текст (БЕЛ, чужд език, история, география, философия) или решаване на задача (математика), а оценяването на база от максимален брой от 100 точки.
Броят на подалите заявление за ДЗИ по БЕЛ е 62 012. Броят на подалите заявление за полагане на втори задължителен ДЗИ – 63 843, броят на подалите заявление за полагане на ДЗИ по желание – 523. Най-голям интерес традиционно има към география и икономика – 20 259 зрелостници, биология и здравно образование – 13 649 зрелостници и английски език – 11925 зрелостници. Най-малко желаещи има за полагане на изпит по италиански език – 117 зрелостници.
Немалко от родните университети приемат кандидат студентите именно с оценки от матурите. Във водещи световни висши учебни заведения това също е практика.

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.