Водещи новини

Проблемите с проектите са наследени

Наистина имаме проблеми с проектите, но те са наследени още с подаването им. Това бяха встъпителните думи на кмета на общината Никола Белишки след изказванията на част от съветниците по отчета на бюджета за 2012 година, обсъждан продължително на редовно заседание на Общинския съвет на 27 февруари.

За преходния остатък от 2 милиона лева, който някои съветници коментираха, градоначалникът за пореден път заяви, че е търсен ефект. Кметът за пореден път постави акцент върху причините за забавяне на проекта „Панагюрище – столица на свободата”, припомняйки, че е изцяло разработен и спечелен от предишния кметски екип, а той е подписал само договора. Проблемът бил в поредното обжалване на избора на изпълнител на строително-монтажните работи. Кметът бе категоричен, че ще изчака официалното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), макар да имал предварително разрешение за сключване на договор за изпълнение. В такъв случай обаче съществувал реален риск Общината да бъде санкционирана с между 10 и 20% от стойността на проекта /над 4 милиона/.

 

„Готов съм пред целия Общински съвет или на пресконференция да си говорим само за европроектите, къде, кога, какво и как е вършено”, заяви Никола Белишки и обясни, че не случайно сега ще се теглят авансово по единия проект 11 милиона лева.

Кметът на общината даде подробни пояснения на 27 февруари за всеки обект от капиталовия списък и препоръча на Станимир Велчев от БСП да отиде и да види какво се прави в жк „Младост”, където от 30 години „се мачка кал”. Идеята била да се намали себестойността.

На упрека за пътя към м.Манзул Белишки обясни, че парите са от републиканския бюджет. Вместо репликиране Станимир Велчев се извини.

За снегопочистването ще се отделят средства за сезон, а не както досега за календарната година, категоричен бе Белишки.

Нямам неразплатени разходи, акцентира той и допълни, че все още получавал „честитки” – фактури за дейности, извършени по време на  предишното общинско управление.

„2012 година била изгубена. Да, ама не!”, заяви градоначалникът и цитира извадка от междинната оценка за свършеното по Общинския план за развитие 2007-2013 година. Сред малкото положителни резултати бе посочено изграждането на магистрални водопроводи, но по индикатори като дължина, ремонт и реконструкция на общинска пътна мрежа, дължина на нови вътрешни водопроводни системи, дължина на нови канализационни системи, посочените проценти като резултатност бяха едноцифрени. 

„Ако ни боли за тая община, нека работим заедно. Политическото говорене след един месец на изборите”, заключи кметът на общината.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.