Водещи новини

Ден на християнското семейство e

На 21 ноември е Въведение Богородично – един от 12-те големи християнски празници, еднакво почитани и от православието, и от католицизма.

На този ден отбелязваме въвеждането на тригодишната Св. Дева Мария в Йерусалимския храм, посветена на Бога от праведните си родители Йоаким и Ана. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител – я посрещнал, благославяйки я. Тя остава да живее там, за да се подготви за великото служение, за което е избрана – да стане майка на Господ Иисус Христос.

Въведение Богородично за първи път се е празнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. този празник се чества като Ден на християнското семейство и на православната младеж.

Това е денят, в който малките деца се въвеждат в храма. Традицията повелява цялото семейство да отиде на черква, а в дома да се съберат на празнична вечеря.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол черква, посветена на Въведение Богородично.

Вижте още

Панагюрище отново е столица на млада България. Провежда се Националният фестивал „Родолюбие”

Деветнадесетото издание на Националния фестивал за млади изпълнители на патриотична песен „Родолюбие” се провежда в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.