Водещи новини

Ден на християнското семейство e

На 21 ноември е Въведение Богородично – един от 12-те големи християнски празници, еднакво почитани и от православието, и от католицизма.

На този ден отбелязваме въвеждането на тригодишната Св. Дева Мария в Йерусалимския храм, посветена на Бога от праведните си родители Йоаким и Ана. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител – я посрещнал, благославяйки я. Тя остава да живее там, за да се подготви за великото служение, за което е избрана – да стане майка на Господ Иисус Христос.

Въведение Богородично за първи път се е празнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. този празник се чества като Ден на християнското семейство и на православната младеж.

Това е денят, в който малките деца се въвеждат в храма. Традицията повелява цялото семейство да отиде на черква, а в дома да се съберат на празнична вечеря.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол черква, посветена на Въведение Богородично.

Вижте още

ПРОГРАМА за тържествата по повод 148 години от Априлското въстание

 Тази година поради обективни обстоятелства възстановката, която Регионален клуб „Традиция“ организира, няма да е на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.