Водещи новини

Световен ден срещу тормоза в училище е , известен като Ден на розовата фланелка

Инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Пазарджик, ще отбележат Световния ден срещу тормоза в училище с обучение на тема: „Не на агресията и насилието!“. Обучението ще се проведе с ученици от четвърти клас  в начално училище „Паисий Хилендарски“ град Стрелча.

В непринуден разговор и чрез занимателни игри с децата ще се дискутират въпроси като: „Що е агресия и насилие?“, „Как може човек да се справи с негативните емоции и гнева?“, „Как да реагират в случай на насилие върху тях или ако станат свидетели на същото“.

Инспекторите са подготвили награди за участниците в събитието – книжки за оцветяване – „Училище за здраве“.

От Здравната инспекция напомнят, че всяка последна сряда от месец февруари се отбелязва Денят на розовата фланелка.

Историята започва в Канада през 2007 година в едно училище. Инициатори на спонтанния протест са самите ученици след насилие над техен съученик.

Всяка година на този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които станали свидетели. Децата били силно потресени от поведението на по-големи ученици, подиграли се на деветокласник, облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и се разплакало. Впечатлени от видяното, още на другия ден две деца, свидетели на случая, – Дейвид Шепърд и Травис Прайс, закупили и раздали на съучениците си 50 розови фланелки. Така изразили своята подкрепа към нараненото дете.

 

 

Вижте още

Литературна среща с акад.Благовеста Касабова предстои в гр.Стрелча

инж. Радка ЕНЧЕВА-КОЧЕВА, РЕКИЦ „Читалища“ На 13 май „Литературният поход в читалищата на Пазарджишко“ спира …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.