четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Световен ден срещу тормоза в училище е , известен като Ден на розовата фланелка

Инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Пазарджик, ще отбележат Световния ден срещу тормоза в училище с обучение на тема: „Не на агресията и насилието!“. Обучението ще се проведе с ученици от четвърти клас  в начално училище „Паисий Хилендарски“ град Стрелча.

В непринуден разговор и чрез занимателни игри с децата ще се дискутират въпроси като: „Що е агресия и насилие?“, „Как може човек да се справи с негативните емоции и гнева?“, „Как да реагират в случай на насилие върху тях или ако станат свидетели на същото“.

Инспекторите са подготвили награди за участниците в събитието – книжки за оцветяване – „Училище за здраве“.

От Здравната инспекция напомнят, че всяка последна сряда от месец февруари се отбелязва Денят на розовата фланелка.

Историята започва в Канада през 2007 година в едно училище. Инициатори на спонтанния протест са самите ученици след насилие над техен съученик.

Всяка година на този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които станали свидетели. Децата били силно потресени от поведението на по-големи ученици, подиграли се на деветокласник, облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и се разплакало. Впечатлени от видяното, още на другия ден две деца, свидетели на случая, – Дейвид Шепърд и Травис Прайс, закупили и раздали на съучениците си 50 розови фланелки. Така изразили своята подкрепа към нараненото дете.

 

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.