Водещи новини
Момент от церемонията по първа копка на комплекса

В Панагюрище ще се изгради Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици

Първа копка на обект: „Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици за външни за съоръжението клиенти на площадката на МБАЛ „Уни Хоспитал“ бе направена днес по обядТова е съоръжение, в което ще се произвеждат лекарствени средства (изотопи). Те ще се използват при диагностика на ракови заболявания, най-вече за ПЕТ-скенера. Тези лекарствени средства не само ще зареждат нашата болница, но ще се изкупуват и от други онкологични центрове.

Част от гостите

Гости на церемонията бяха народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител на област Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Иван Лалов, заместник-кметът на Община Панагюрище инж. Стоян Бодуров, архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов, председателят на Надзорния съвет на „Асарел – Медет“ АД г-н Димитър Цоцорков, председателят на Управителния съвет на „Асарел-Медет” АД инж. Делчо Николов и изпълнителният директор на компанията  инж. Николай Пелтеков, управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Явор Дренски и специалисти от болницата, представители на „Българска радиофармацевтична компания“ ООД, на здравни и фармацевтични компании, на организации на българските лекари и на пациенти, на бизнеса и неправителствени организации.

Тържествен водосвет за здраве и успех бе отслужен от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов, а изпълнителният директор на фондация „Цоцорков род“ г-жа Ирина Ботева запозна присъстващите с историята на здравната грижа към хората в Панагюрище.

Ирина Ботева, изпълнителен директор на фондация „Цоцорков род“

Тя разказа за първата болница на лейди Странгфорд в Дудековата къща, в която са лекувани пострадалите по време на Априлското въстание през 1876 г. и държавната болница, която отваря в края на XIX  век, благодарение на личните дарения на панагюрци…  Успехите задължават. Успехите предизвикват развитие. За да можем да оставим света по-добър след нас, трябва да надграждаме постигнатото, заяви г-жа Ботева. Тя допълни, че използването на съвременна техника, доказала своето приложение в практиката, ще задоволи нуждите както на МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище, така и на много външни клиенти в страната. Експлоатацията на такова съоръжение, в непосредствена близост до здравното заведение, ще е особено полезно за пациентите, очакващи адекватна диагностика. Тераностиката е следващата  стъпка в съвременното лечение на злокачествените заболявания.  

Изпълнителният директор на фондация „Цоцорков род“ съобщи, че „Българска Радиофармацевтична Компания“ ООД се е заела с реализацията на комплекса за производство на радиофармацевтици с циклотрон. Проектанти са „РИ-СОФ“ ООД, гр. София, с управител инж. Валентин Чавдарски. Оборудването с 16,5 мегаелектрон волтов циклотрон е производство на Дженерал електрик. Главен изпълнител на проекта е „Главболгарстрой – Пловдив“ АД, представлявано от изпълнителните директори инж. Константин Златев и  инж. Димитър Теллиев. Строителният надзор ще бъде осъществен от фирма „Сечков 1“ ЕООД,  гр. Пазарджик, с управител Петко Сечков. 

Д-р Явор Дренски благодари за мащабния проект и заяви, че „Уни Хоспитал“ е болницата, която ще се възползва в най-голяма степен от придобивката.

         МБАЛ „Уни Хоспитал“ е отличен пример за партньорство между Община Панагюрище и частни инвеститори, каза председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Иван Лалов. Той поздрави  „Българска радиофармацевтична компания“ ООД за инициативата и подчерта, че „Уни Хоспитал“ дарява надежда, а реализирането на новия проект ще допринесе за още по-голяма надежда. Инвестицията доказва мястото на „Уни Хоспитал“ на здравната карта на България и мястото е първо, заключи г-н Лалов. Той подари на инвеститорите икона на Св.Димитър.

         За същността на циклотронния комплекс и производството на радиофармацевтици говори Ивайло Батинков – изпълнителен директор на „Топ Хоспитал Сървис“ ЕАД и представител на „Българска Радиофармацевтична компания“ ООД.

         Когато искаме да се развиваме в правилната посока, традициите и стремежът към усъвършенстване, наложени от проф. д-р Лъчезар Цоцорков, са определящи, каза г-н Димитър Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел – Медет“ АД  и част от „Българска Радиофармацевтична компания“ ООД. Той подчерта, че компанията дългосрочно ще следва политиката си да дава и помага на обществото, защото там, където много си взел, трябва много да даваш. Това е поредният проект, който доказва тази политика, заключи г-н Димитър Цоцорков и обеща, че ще има още подобни мащабни проекти, които да  подобряват лечението и жизнения стандарт на хората.

 ДАННИ ЗА БОЛНИЦАТА

През 1971 г. в Панагюрище започва да се строи Районна болница, която приема първите си пациенти на 2 май 1979 г. и обслужва населението на общините Панагюрище и Стрелча. От 80-те години на XX век болницата получава подкрепа за запазване и укрепване в лицето на най-голямото и структуроопределящо предприятие в региона „Асарел – Медет“ АД. Общинската многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов“ лекува пациентите си до 31 март 2014 г., когато собственик на капитала й става новосъздаденото инвестиционно дружество „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД.

На 29 април 2015 г. е направена първата копка на новия модерен медицински комплекс – Многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал“ – пример за успешно партньорство между Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД, привлечени инвеститори и десетки лекари и медицински специалисти от Панагюрище и страната. Само за няколко месеца е извършена пълна реконструкция на съществуващата сграда на болницата и допълнително е построен онкологичен център, технологично свързан с медицинския комплекс. Това е най-мащабната инвестиция в българското здравеопазване през последните 30 години, благодарение на визионера проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който живееше и работеше с разбирането, че трябва да оставим света по-добър след нас.

 

 

 

 

 

Вижте още

Седмокласниците от ОУ „Двайсти април“ получиха свидетелствата си за сновно образование

Пожелавам си седмокласниците да запазят детските си очи, защото в тези очи Панагюрище винаги ще …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.