Водещи новини

Памет и почит в Панагюрище за Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Пред Вечния огън в Панагюрище днес бе почетена паметта на гениалния Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Величавото дело на първородния син на учителя Ботьо Петков от Калофер припомни накратко Ирина Конова, уредник в Къща музей „Райна Княгиня”.

Твърде кратък, но толкова ярък и пълноценен е житейският път на Ботев, че днес само мисълта за него продължава да предизвиква гордост, страхопочитание и тъга.

…Той е един от онези духовни водачи, имали смелостта да посочат и кривиците, и правиците на народа си, оставайки непримирим към бездушието и безхаберието, подчерта г-жа Конова.

Трогателната песен „Българийо, децата ни върни!” изпълни Стивани Джунова, Румяна Узунова изпя „Пътуване”.

И двете момичета са възпитанички на неуморната Нона Немигенчева, един от вокалните педагози на състав „Камерна музика” към Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Стихотворението „Моята молитва” на Христо Ботев рецитира Николета Палийска от творческото студио към ЦПЛР с ръководител Нистор Хаинов.

С едноминутно мълчание и свеждане на глави малцината присъстващи отдадоха почит пред подвига на героичните ни предци.

Цветя пред Вечния огън в знак на признателност поднесоха Общински съвет-Панагюрище с  председател г-н Иван Лалов, временно изпълняващият длъжността кмет на Община Панагюрище г-н Петър Каменски, народният представител Стефан Мирев, общински съветници, Исторически музей – Панагюрище и Центърът за подкрепа за личностно развитие. 

При воя на сирените в 12.00 часа всички, седнали в едно от кафенетата на центъра, станаха прави. Малцината пешеходци в центъра също спряха в знак на почит и признателност.

Вижте още

Джудисти от 20 страни ще участват в турнира „Топалов Оупън“ в Панагюрище

На 15 и 16 юни Панагюрище ще е домакин на Осмото издание на Международния турнир …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.