четвъртък , 18 април 2024
Водещи новини
Църквата "Св.Георги Победоносец" в село Бъта, Панагюрска община СНИМКА: Павлина Лалева

Почитаме Свети Трифон. Честит празник на имениците!

На 1 февруари се отбелязва денят на Свети Трифон, който е известен лечител. Той е родом от централната част на Мала Азия, която е била известна със своете винопроизводство. Като лечител, легендата за него говори, че той успял да излекува дъщерята на римския император, който му бил много благодарен за това. Но при следващия император започнало сериозно гонение на християните из империята и в това число попаднал и Трифон. Новият император се опитал да го спаси, като му дал възможност да запази живота си, ако се отрече от вярата си, но Трифон отказал. Той споделил съдбата на останалите християни и погинал заедно с тях.а Трифон Зарезан се запазва почти навсякъде в България по стария календар – на 14 февруари. Двата празника доста често се преплитат, така че ето и повече за тях:

Имен ден имат Трифон, Трифона и всички производни на Трифон, Лозан, Лозана, Лозанка

 

Вижте още

Областният управител Валентина Кайтазова насрочи на 14 април консултации за състава на РИК Пазарджик за предстоящите избори

Във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комисия Пазарджик (РИК) за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.