Водещи новини

Богоявленски водосвет и благотворителна инициатива „Младежи помагат на младежи” в Панагюрище

Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високо благоговейнство ставрофорен  свещеноиконом Атанас Манолов и няколко свещеници отслужиха днес в Панагюрище Велик Богоявленски водосвет.

Момент от Великия Богоявленски водосвет
СНИМКА:: Павлина Лалева

Големият християнски празник Богоявление събра огромно множество граждани от двете страни на р.Луда Яна в централната част на града. Там, за да участват в ритуала, дойдоха  над 20 младежи в български народни носии.

След водосвета свещениците хвърлиха три пъти кръста в реката. Пръв го хвана 33-годишният Събо Николов. Втория път го извади 16-годишният Делчо Арбалиев, а трети 23-годишният Кристиян Димитров. Под звуците на гайди младежите извиха хоро и развяха байряк.

После част от тях отидоха в сградата на Община Панагюрище, където  ги очакваше кметът Желязко Гагов. Той им благодари, че спазват традициите, защото те са нещото, което ни пази като българи. Кметът припомни, че на 6 януари е роден гениалният български поет и революционер Христо Ботев. Изключително много се възхищавам на Вашата инициатива „Младежи помагат на младежи”. Да помагаме на другите е заложено в нас като християни. А когато сме заедно, сме по-силни и можем да помогнем на повече хора, каза градоначалникът. Той поздрави тримата, извадили кръста, и връчи на Събо Николов парична сума за каузата.

За доброто отношение на младежите към Църквата благодарност изказа  отец Атанас. Ще се моля на Господ Бог да укрепва вярата Вии да Ви дава обилно здраве, каза архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия.

Младежите казаха, че подготвените кутии за благотворителност ще бъдат поставени на различни места в града, за да могат повече хора да се включат в благотворителната им инициатива „Младежи помагат на младежи”.

Събраните средства ще бъдат дарени на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания„Св. Мина“ , град Панагюрище.

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.