неделя , 28 април 2024
Църквата "Св.Георги Победоносец" в село Бъта, Панагюрска община СНИМКА: Павлина Лалева

Стефановден е

На третия ден на Рождество Христово  Православната църква почита Свети първомъченик и архидякон Стефан, убит с камъни през 37-ма година.

Свети Стефан е бил ръководител на дяконите, избрани от апостолите да се грижат за разрастващата се християнска общност в Йерусалим след Петдесетница, когато била основана Църквата. Защитавал вярата си в спор с еврейските първенци. Извлекли го извън града и го убили с камъни. Последните му думи били: „Господи, не им зачитай този грях“. 

Като станаха някои от синагогата, тъй наречена синагога на либертинци, и от тая на киринейци, александрийци и на тия, що бяха от Киликия и Асия, влязоха в препирня със Стефана;
ала не можеха да противостоят на мъдростта и духа, с който той говореше.
Тогава подучиха някои човеци да кажат: чухме го да говори хулни думи против Моисея и против Бога.
И подбудиха народа, стареите и книжниците и, като го нападнаха, грабнаха го и заведоха в синедриона.
И представиха лъжливи свидетели, които казваха: тоя човек не престава да говори хулни думи против това свето място и против Закона, защото го чухме да казва, че Тоя Иисус Назорей ще разруши това място и ще промени обичаите, що ни е предал Моисей.

И всички, които седяха в синедриона, се вгледаха в него и видяха, че лицето му беше като лице на Ангел. (Деяния на апостолите 6: 7-15) Днес празнуват Стефан, Стефанка, Стефания, Венцислав и Венцислава. 

Вижте още

Обучителна визита в Норвегия по проекта „Активни граждани за енергийно независими общини”

От 17 до 20 април заместник-кметът на община Панагюрище инж.Стоян Бодуров е на обучителна визита …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.