понеделник , 20 май 2024
Водещи новини
Doctor Checking Skin of Sick Girl. Kid with Red Rash being Examined at the Physician. Allergic Rash, Chicken pox, Monkeypox Symptoms on the Body of Child. Health Problem. Bacterial Infections, Disease. Small Child with Red Rash. Baby with Red Spots Blisters on the skin. Close up of Painful Rash. Health Problem. Rubella, Chickenpox, Scarlet fever, Measles. Bacterial Infections, Disease.

Не подценявайте морбили. Ваксинирайте децата си!

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, през настоящата година се отчита нарастване на регистрираните случаи на морбили в държавите от ЕС.

За периода януари – октомври 2023 г. са докладвани 1 429 заболели, спрямо 60 за същия период на 2022 г. Най-много са случаите в Румъния 979, Австрия 157, Франция 106 и Германия 56.

По данни на СЗО за периода януари – септември 2023 г. на територията на Европейския регион на организацията са установени общо 15 951 заболели от морбили, от които 15 239 в държави извън ЕС: Казакстан 4 445, Турция 4 058, Русия 3 099, Киргистан 2 087 и др.

Като причина за поредното увеличение на заболеваемостта от морбили в ЕС се отчита спад в имунизационния обхват с първи и втори прием ваксина, съдържаща морбилен компонент.

В България имунизационния обхват срещу морбили през последните години е субоптимален и не достига необходимото ниво от минимум 95%, което да гарантира защита на населението от епидемично разпространение на морбили.

Предвид гореизложеното РЗИ Пазарджик съвместно с ОПЛ предприемат действия за повишаване на имунизационния обхват, приоритетно на децата на възраст от 13 месеца нагоре, подлежащи на задължителна имунизация срещу МорбилиЕпидемичен паротит и Рубеола и Реимунизация срещу МорбилиЕпидемичен паротит и Рубеола на всички деца навършили 12 години.

МОРБИЛИ

Какво представлява заболяването и кой го причинява?

Морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения.

Причинител на заболяването е морбилният вирус – Morbillivirus morbillorum.

Стайна температура и пряка слънчева светлина унищожават вируса бързо. При -20 и -70 ⁰ С и в лиофилизирано състояние той запазва инфекциозната си активност от няколко месеца до няколко години.

Как се предава?

Морбилният вирус се отделя във въздуха при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Обикновено заразяването с морбили се осъществява при близък, непосредствен контакт на възприемчивите лица с болния на разстояние 1-2 метра в закрити помещения, транспортни средства, училища.

Вирусът прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.

Как се открива?

Диагнозата на морбили се поставя на база клинично протичане на заболяването, на епидемиологични данни за имунизационно състояние (напр. пропусната имунизация) и за контакт с болен от морбили.

За потвърждаване на диагнозата се използва доказване на специфични антитела, изолиране на морбилния вирус от клинична проба или доказване на вирусна РНК.

Какви са симптомите?

Инкубационният период е от 11 до 21 дни, средно 12-14 дни.

Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, кихане, хрема, сълзотечение, светобоязън, груба, неповлияваща се от обичайното лечение кашлица и температура, достигаща до 38,5 – 39 ⁰С.

Децата стават апатични, плачливи, губят апетит. След кратко понижение или нормализиране температурата отново се повишава до 39 – 40 ⁰С и се появява характерният макуло-папулозен обрив. Той се развива етапно, като първоначално обхваща лицето (около носа и зад ушите), шията и горната част на гръдния кош. След това ангажира тялото и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта.

До какви последствия може да доведе?

Най-честите усложнения след преболедуване на морбили са:

  • ушна инфекция, която може да доведе до загуба на слуха и глухота;
  • диария;
  • пневмония – основна причина за смърт от морбили;
  • енцефалит – водещ до гърчове и умствена изостаналост;
  • подостър склерозиращ паненцефалит – много рядко усложнение, водещо до смърт.

30% от преболедувалите морбили развиват усложнения.

След преболедуване е характерна продължителна обща слабост, безсилие, повишена уморяемост.

Какво е постигнато в профилактиката на заболяването?

Морбили е една от най-заразните болести. При липсата на масова ваксинация около 95% от населението ще бъде заразено с морбилния вирус до 15-годишна възраст.Имунизация срещу морбили следва да се приложи на всички деца и възприемчиви възрастни.

Обхващането на всички деца с две дози ваксина срещу морбили трябва да е стандарт на всички национални имунизационни календари.

За национална елиминация на морбили е необходимо да се постигне ≥ 95% имунизационен обхват с две дози ваксина в страната.

В България задължителна имунизация и реимунизация срещу морбили се извършва съответно от 13 месечна възраст и в годината, в която се навършват 12 години от живота на детето с ваксина MMRVaxPro.

Периодично, поради натрупване на неимунизирано население, в страната се регистрират епидемични взривове или епидемии с различен брой заболели.

През 2009-2011 г. в страната е регистрирана епидемия от морбили, засегнала над 24 000 лица, с 24 починали (20 от които деца).

 

Вижте още

Литературна среща с акад.Благовеста Касабова предстои в гр.Стрелча

инж. Радка ЕНЧЕВА-КОЧЕВА, РЕКИЦ „Читалища“ На 13 май „Литературният поход в читалищата на Пазарджишко“ спира …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.