Водещи новини

Всеки гражданин ще може да алармира за нередности в изборния процес

Платформата “Ти броиш”, която от години събира и обработва сигнали за нередности при провеждането на избори, ще следи за злоупотребите и на балотажите в цялата страна тази неделя, 5 ноември.

Миналия уикенд в “Ти броиш” постъпиха десетки сигнали за нарушения, които бяха адресирани до избирателните комисии от юристите на платформата. Сред най-честите нарушения бяха неправилното поставяне на параваните, с които се нарушава тайната на вота, грешки с използването само на една урна. Изключително голям е наборът от сигнали за това, че, когато се предава бюлетината за втория печат, е имало разкриване на нейното съдържание.

“Доста по-притеснителни обаче бяха другата група нарушения – различни видове агитации. Това се случваше в изборния ден, пред училищата, включително и пред секциите. Правеха го отделни кандидати, част от листите за общински съветници или за кметове, включително в Карлово имахме случай на един от кандидатите, който е влязъл в секцията и се е опитал да вземе изборните книжа за проверка”, коментира тази седмица координаторът на “Ти броиш” Мирела Андреева.

И на балотажа всеки гражданин ще може да алармира за нередности в изборния процес, като подаде сигнал на https://tibroish.bg/results/2023-10-29/violation/new.

Екипи от юристи ще приемат всеки сигнал от граждани, застъпници и членове на секционни комисии, ще консултират подателите какви действия да предприемат и при нужда ще сезират районните избирателни комисии. Периодично онлайн ще бъде огласявана и обобщавана информацията за нарушенията в изборния ден.

Вижте още

Над 200 са свободните работни места в общините Панагюрище и Стрелча

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че към 19 март работните места за специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.