четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
Надежда Ковачева с изпълнение на "Притури се планината" в Деня на Независимостта СНИМКИ с мобилен телефон Павлина Лалева

Гайди, „Притури се планината“, „Излел е Дельо хайдутин“ звучаха в Панагюрище в Деня на Независимостта

Павлина ЛАЛЕВА

ДНЕС, в Деня на Независимостта на България, в Панагюрище на площадчето с Войнишкия паметник десетки млади родители заедно с децата си със свеждане на глава и едноминутно мълчание почетоха паметта на знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата на Отечеството. Честването на 115 години от обявяване Независимостта на България започна с молебен от свещениците в Панагюрска духовна околия. Слово за историческите данни около събитията в България преди 115 години прочете директорът на Исторически музей – Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов. Той обърна внимание на инцидента Иван Гешов, един от факторите за категоричността, с която е обявена Независимостта на България.

Венци и цветя пред Войнишкия паметник бяха поднесени от общинското ръководство, политически партии, училища, културни институции, неправителсствени организации, отделни признателни граждани.

СНИМКА: Ваня Хрискова

Празничната програма за 115 години от Независимостта на България започна с песен, изпълнена от Румяна Узунова от Центъра за подкрепа за личностно развитие в Панагюрище с вокален педагог Нона Немигенчева.

Румяна Узунова
Танцов състав „Панагюрско съкровище“ с хореограф Елеонора Найденова

Последваха горещите ритми  на Танцов състав „Панагюрско съкровище“ км ЦПЛР с хореограф Елеонора Найденова. След тях празничното настроение с песен допълни Неделина Иванова, възпитаничка на Нона Немигенчева. Сърдечния пулс на всички учести песента „Притури с епланината“ в изпълнение на панагюрския славей Надежда Ковачева, спечелила десетки престижни места на национални и международни конкурси. Нейни вокални педагози са Нона Немигенчева и Пепа Филина.

Като кулминация на тържеството прозвучаха изпълненията на музикантите от „101 каба гайди“ с ръководител Цв.Узунова. Вълнение изпълни публиката, когато провуча българската народна песен „Излел е Дельо хадутин“.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.