Водещи новини
СНИМКА: pixbay

Седмици за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН започват от днес, 14 август, в РЗИ – Пазарджик

С цел увеличаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на заразяване и предпазване от ХИВ, Министерство на здравеопазването стартира традиционния заключителен етап на Националната АНТИСПИН кампания в периода от 14 до 31 август.

РЗИ – Пазарджик се в ключва в Националната кампания със следните инициативи:

  1. Периодът от 14.08.2023 г. до 31.08.2023 г. ще бъде обявен за „Седмици за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН с бързи тестове“ в РЗИ Пазарджик. От 9.00 ч. до 16.00 ч. всеки желаещ, може да провери безплатно своя ХИВ статус в лабораторията на здравната инспекция.
  2. На 16.08.2023 г. инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ /ПБПЗ/, Д „Обществено здраве“ съвместно с доброволци от Български младежки Червен кръст ще раздават здравно-информационни материали и презервативи в централна градска част на град Пазарджик.
  3. На 17.08.2023 г. екип на РЗИ Пазарджик, включващ лаборант от МИ и инспектори от отдел ПБПЗ, ще изследват желаещи потребители от ЦНСТ град Брацигово. Ще се изнесе презентация на тема «ХИВ/СПИН и как да се предпазим».
  4. На 17.08.2023 г. в ромска махала град Брацигово, със съдействието на здравния медиатор Дончо Асенов, ще се изнесе беседа пред младежи на тема: „Сексуално предавани инфекции, рисково поведение и нежелана бременност“
  5. През целия период на кампанията ще се раздават здравно-промотивни материали, включително на плажове и басейни.

Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива, стартирала за първи път в България през 1992 г. Целта на кампанията е да се фокусира общественото внимание към заболяването СПИН, да се повиши обществената осведоменост за начините на предаване и на предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

Според данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН през годините на COVID пандемията напредъкът в борбата с ХИВ/СПИН се е забавил. Предоставянето на услуги за превенция, тестване, лечение и грижа за ХИВ продължава да бъде сериозно предизвикателство за здравните системи.

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.