четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
Църквата "Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: архив на oshtepan.com

Честит имен ден на Матей…!

На 9 август църквата почита св. ап. Матия, св. Самуил, презв. Едески. Свети Матия (различен от апостол Матей) бил избран на мястото на отпадналия предател Юда Искариот. Това станало в дните след Христовото възнесение.

Данни за избора му има в книгата Деяния на апостолите. Апостол Петър предложил на събраните около 120 Христови ученици и последователи един от онези мъже, които били с апостолите през цялото време, докато Господ Иисус общувал с тях, да бъде заедно с тях свидетел пред народите на Христовото възкресение.

Избрали от присъстващите двама мъже – Йосиф Варсава, наричан още Юст, и Матия. После се помолили: „Господи, Който познаваш сърцата на всички, покажи от тия двама един, когото си избрал, да приеме жребия на тая служба и на апостолството, от което отпадна Юда“. След това хвърлили жребий и той се паднал на Матия. Това се приело от всички като Божи избор и Матия бил причислен към единайсетте апостоли. Той присъствал при слизането на Светия Дух над апостолите и цялото множество на празника Петдесетница. 

След това Матия тръгнал като останалите апостоли да разпространява Христовото благовестие по различни краища на света според заръката на Иисус Христос преди възнесението Му: Идете по цял свят и проповядвайте; научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отец и Син, и Свети Дух, и като ги учите да пазят всичко, което Съм ви заповядал. Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а който не повярва, ще бъде осъден„.

Проповедническата  дейност на Матия го отвела първо в Сирия, сетне в Месопотамия, Мала Азия и земите на днешна Грузия. Като претърпял много и различни страдания за Христовото име, на старини апостол Матия бил убит с камъни в Йерусалим през 80 г. и получил от Бога мъченическия венец.

На 9 август имен ден празнуват Матей, Мати, Матьо, Матия, Матея. Същите имена празнуват своя имен ден и на 16 ноември, когато почитаме паметта на Свети апостол и евангелист Матей.

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.