четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
Главният библиотекар Стефан Рапонджиев /вляво/ и Юлий Йорданов СНИМКИ: Илия НЕМИГЕНЧЕВ

Маратонът „“Енигма“, посветен на Яна Язова, премина и през Панагюрище

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
На 7 юли в читалнята на Общинска библиотека „Стоян Дринов“ културната общественост на Панагюрище стана част от Национална обиколка  „Енигма“ на литературния критик и писател Юлий Йорданов, член на Консултативния съвет на Съюза на българските писатели.
Маратонът „Енигма“ е посветен на Люба Тодорова Ганчева, останала в златните страници на българската литература с псевдонима Яна Язова. Маратонът на Юлий Йорданов, наречен „Енигма“, цели книгата „Яна Язова-енигма, фатализъм, реалност“ да бъде представена във всички градове и села, навсякъде, където поетесата е вдигала публиката на крака. 
На срещата Юлий Йорданов посочи, че за този маратон на представяне е бил провокиран от няколко факта. Един от тях е, че за 105- та годишнина на Яна Язова медиите мълчат. Младите не знаят нищо за трагичната й съдба и за творчеството й. Авторът посочи, че на всичките 49 места, където е бил, подарява своите книги заради бездуховността, която залива нашето ежедневие. С болка, обич и всеотдайност Юлий Йорданов разказа как е присъствал тайно на погребението или по-точно заравянето на Яна Язова в гробището на Орландовци. Тя приключва блестящата си кариера на поетеса и романистка, защото не се  подчинява на режима след 1944г., не пожелала да свири на „новогласена гусла“ и да бъде метреса на новия режим и маргинализацията. 
Яна Язова – Люба Тодорова Ганчева е потомка на Ганчо, родом от Елена, който се установява в Сухиндол. Баща й Тодор защитава дисертация в Швейцария по философия. Изпратен в Лом да преподава немски и философия, той се влюбва и жени за Радка Бешикташлиева. Дядото на Люба Ганчева по майчина линия- Стойчо Бешикташлиев, притежавал много магазини в кв. Бешикташ в Цариград. Той е роднина  на Левски по бащина и на Ботев по майчина линия.
Тодор Ганчев и Радка Бешикташлиева 7 години нямат деца, а после се сдобиват с едно момиченце, което наричат Мила. По късно тя става блестящ юрист, който често води дела безплатно за безимотни граждани. 
На 26.05.1912г. се ражда втората им дъщеря – Люба.
Яна Язова

Юлий Йорданов увлекателно и с много факти описа шеметния живот на Люба Ганчева, след като проф. Александър Балабанов я нарича Яна Язова при издаването на първата й стихосбирка-„Язове“.  Авторът посочи, че след като завършва „Славянска филология“ в Софийския университет, Яня Язова отива да специализира френски език в Сорбоната.Първото си стихотворение пише на 7-години и то е вдъхновено от играта с едно коте, и пак котките откриват смъртта й през 1974г.

Стихотворението й „Рози“ прочете Даная Бобекова. То е посветено на Страхил Каменов от Лом, в когото  потесата е била влюбена.
След 1944г. Яна Язова не е издавана. 
През 1960г.й е обещан договор за издаването на романа й „Левски“, но той не е сключен, понеже тя отказва да напише хвалебствено стихотворение за рождения ден на Георги Димитров. Бе отбелязано,че мистериозната й смърт на 05.07.1974г. крие още много неизяснени подробности.

Вижте още

Лазорровден е! Честит празник на имениците!

Лазаровден е християнски празник, посветен на Лазар от Витания и неговото чудотворно възкресение от Иисус …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.