неделя , 28 април 2024
Църквата "Свето Въведение Богородично" в Панагюрище СНИМКА: архив на oshtepan.com

Петровден е. Честит празник на имениците!

На 29 юни християните почитат апостолите св. Петър и Павел.  Името Петър е от гръцки произход и означава „камък, скала“. Според вярванията св. Петър държи ключа за рая. 

Апостол Петър, брат на ап. Андрей, бил рибар от град Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър му било дадено от Исус Христос. След Възнесението ап. Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Заради вярата си умрял мъченически в Рим. 

Апостол Павел не бил от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей – член на еврейска секта, която преследвала християните. В книгата Деяния на св. Апостоли /XIгл./ се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностният разпространител на християнската вяра. Наречен е „апостол на езичниците“. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г.

Имен ден ДНЕС празнуват Петър, Павел, Павлин, Павлина,  Камен, Петя, Патриция, Петрана, Преслава. 

Вижте още

Обучителна визита в Норвегия по проекта „Активни граждани за енергийно независими общини”

От 17 до 20 април заместник-кметът на община Панагюрище инж.Стоян Бодуров е на обучителна визита …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.