Началото на курортното селище Панагюрски колонии СНИМКА: архив на oshtepan.ccom

Илия Анчев оглави учреденото сдружение „Заедно за Панагюрски колонии“

На Еньовден  беше на събрание бе учредено Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Заедно за Панагюрски колонии“. Присъстващите 44 учредители избраха деветчленен Управителен съвет в състав: Илия Анчев, Галина Матанова, Иван Дончев, Ангел Пецев, Благо Шиндаров, Петко Стоев, Цанка Стаменова, Красимира Боева, Иван Иванов. За председател на Управителния съвет беше избран Илия Анчев.

Основната цел на сдружението е превръщането на с. Панагюрски колонии в по-добро място за живеене и отдих, съобщи един от учредителите му. „Заедно за Панагюрски колонии“ очаква включването на още хора, които живеят или са собственици на имоти, и на всички други, които харесват и са загрижени за бъдещето на курортното селище.

Селището Панагюрски колонии е създадено през 1907 г., когато тук е открита първата лятна колония за деца от социално слаби семейства. Постепенно се превръща в курортно селище и се строят вили, първите от които са построени преди повече от 100 години.

Едн от първите вили в с.Панагюрски колонии
СНИМКАТА е архив на oshtepan,com, предоставена през 2015 г. от Еленка Зумпалова, родственица на един от учредителине на селището

В началото на 60-те години на миналия век започва разработката на „МОК Медет“, което води до населяване на селото с работници от цяла България. Построени са няколко жилищни блока, основно училище, детска градина. Дом на културата. В началото на 90-те години МОК „Медет“ е закрит и постоянното население на Панагюрски колонии  намалява. 

 

Вижте още

Много млади хора се включиха в празничното ществие за 148 години от Априлското въстание

С празнично шествие от Историческия музей ДНЕС в Панагюрище започна честването на 148 години от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.