Празник на минералната вода на Еньовден в с.Баня

Кметството на село Баня и Народно читалище „ Пробуда -1872” в село Баня ОРГАНИЗИРАТ на 24 юни в местността Манастирчето „Празник на минералната вода, здрвето и дълголетието – 2023″. Ще бъде представена легенда за извирането на лековитите минерални извори в село Баня и „На Еньовден с цветя и билки – великата тайна на водата и билките”. Празникът ще започне в 11.00 часа.

Една от ЛЕГЕНДИТЕ разказва как в село Гелеменово живяло сляпо момиче. Една нощ на майка му се явил светец, който я напътил да отиде в село Баня, при трите бряста. Там щяла да бликне лековита вода, с която да измие очите на детето си, за да прогледне. Жената не спазила поръката. След време сънят се повторил. Жената взела момичето, впрегнали с мъжа си воловете и тръгнали към указаното място. Преспали близо до манастирче, край което се намирали трите бряста. На сутринта, като разровили земята, отдолу бликнала вода. Измили с нея очите на чедото си и то прогледнало.

Друга ЛЕГЕНДА говори за намиращото се в гората аязмо. Неговата вода се смята, че също е лековита за очите. Легендата гласи, че турски владетел водел сляпата си дъщеря всяка сутрин до едно изворче, за да си мие очите и не след дълго тя прогледнала. За благодарност той финансирал построяването на чешма за да може всеки да си измие болките от очите.

 

Вижте още

Много млади хора се включиха в празничното ществие за 148 години от Априлското въстание

С празнично шествие от Историческия музей ДНЕС в Панагюрище започна честването на 148 години от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.