Водещи новини

Повече иновации в училищното образование и по-малко бюрокрация за заетите в системата

Повече иновации в училищното образование, дигитализиране на процесите и намаляване на административната тежест за заетите в системата. Това са част от приоритетите, които министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков представи пред Съюза на ръководителите в системата на средното образование в България на 19 юни. Той подчерта, че за него и екипа му ще бъде ключова промяната в системата на оценяването – повече задачи, които да измерват умения и компетентности, а не за механично възпроизвеждане на знания.По думите му в момента на заетите в системата са вменени голям брой административни и бюрократични задължения, които пречат на личностното развитие и за изпълняване на основните им ангажименти.

„Знаем, че много от проблемите са натрупвани с години, а в много направления виждаме и забавяне. Ние с екипа ми обаче сме мотивирани да търсим решения във всички области и те да бъдат взимани заедно с хората, които работят в системата“, каза  образователният министър. Той предложи и да се стартира преглед на училищните програми по направления, съвместно с учители, които работят по тях. Повишаването на заплащането в системата и увеличаване на единните разходни стандарти за издръжка, форматите за националното външно оценяване, както и конкурсите за директори бяха сред темите, които поставиха директорите.

Поставена бе и темата за предучилищното образование и нуждата да се обърне много по-голямо внимание към дейностите в детските градини.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.